BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Nuffnang

Friday, December 21, 2012

kelegaan yang sebenarnya

assalammualaikum wbt semua...


ingin ku ceritakan kisah pagi ini yang sangat melucukan....


ceritanya~~~~~~

pagi tadi saya ada presentation yang terakhir untuk semester yang gilang gemilang ini.

saya bangun awal pagi yang teramat2 la orang kata... memang nak g kelas awal sesangat la konon..

takut lambat gi kelas.. kang mengelabah tahap gaban pulak...

selepas buat preparation buat kali terakhirnya.. tengah saya bersiap-siap tu (baru nak tempek bedak kat muka)  saya sempat jeling jam di atas katil...



8.48




respon saya



"hah!!!!" (nak terkeluar biji mata masa tu!)





"biar betul ni " kepala lutut dan tangan mengigil selaju-lajunya.
(sambil tangan laju macam parkinson menghambur semua bedak kat muka, hasilnya macam peta dunia)




tudung tak pakai lagi, stokin tangan tangan mana???? stokin kaki mana???


suasana dalam bilik kecoh seperti ada pertandingan lumba lari seratus meter dalam olimpik!!




roomate tanya "ang napa weh?"


saya: "ya Allah kin.. mati la aku.. kenapa la aku tak perasan jam tu dah 8.48..tadi sebelum mandi baru masuk jam 8...abislah"


wajah dr. hazalizah hamzah menari-nari di mata ku~~~~~~~~


dengan gerak selaju kilat untuk bersiap....dan terus berlari selaju jet pejuang menuju ke foyer (sorry..kak ema, fana, tikah n kak yan...i pegi dulu..tak dapat mesej..cakap dalam hati je wei)... rasanya kalau saya lawan dengan usain bolt masa tu dia mesti tingal jauh kat belakang weh...


nampak bas...alhamdulillah..mujur ada bas...dengan tangkas nya saya terus masuk melompat ke dalam bas dan duduk!!!


masalah seterusnya "bila la bas ni nak jalan"
tengok isi bas, takde sorang pun budak kelas..."abesla dorang sume dah gi dulu"
masa tu tekak kering, darah dalam badan tah dah mengalir entah ke mana, kaki yang mengigil dari tadi tak reda2 lagi...



saya sms kak ema "akak, nz g dulu tau"

takde balasan..sekali lagi...
"akak dah dalam kelas ke?"


than tengok jam


8.34


"hah!!!!"  ternganga daku dek terlalu terkejut!!!



aik... tadi apa nombor jam ni sebenarnya????


setelah bermuhasabah diri, saya mengandaikan tadi tu sbenarnya adalah jam 8.28....kot..........
ok.. terasa lega.. kelas jam 9.. so takde la saya lambat sangat...fuh!!!

sms masuk dari tikah "naya, grk jam bpe? (tah sejak bila nama saya jadi naya)
ish..dia ni perli saya ke tanya2 jam bape nak gerak ni????

saya reply, gtau salah tengok jam... telefon bunyi...tikah di talian...(saya tak ingat perbualan 100%. so ni lebih kurang jela)

tikah:"weh.. kelas ko jam bape?"
saya:"jam 9"
tikah:"fana kata jam 10 la"
saya:"????????"


sekali lagi

hah!!!!!!!!!!!!!!!!???????????????????




tau tak apa perasaan saya masa tu??? TAHU TAKKKKKKKKKKKKKKK???
"SAYA NI NAPE SEBENARNYE?????? ANXIETY DISORDER APA? TERLALU RISAU NAK PRESENT SAMPAI OTAK GAGAL BERFUNGSI DENGAN NORMAL"..SAYA MEMANGLAH NAK GI KELAS AWAL TAPI BUKA SEAWAL INI!!!...

tengok luar tingkap...nampak DK tergedek2 nak naik bas..."abislah"
(malam tadi saya cakap kat dia kelas jam 9 dan awal2 pagi lagi saya dah sms suruh gerak awal ke kelas!!!!!)


saya; "DK"
Dk; "ya kak, abislah kak..lambat suda kita"
saya telan air liur sebelum memulakan bicara....
"Dk, sebenarnya kelas kita jam 10 .. (sambil buat2 muka comel)
Dk: "ah??? m... takpe la..kita g buat latihan kat fakultilah"
fuh..mujur...

alhamdulillah...walaupun fikiran kami banyak terganggu tapi selesai juga present kami..



moral of the story:
1. kau tu rabun, len kali kalo tengok jam pakai spek mata...
2. jangan cepat mengelabah kalo hadapi situasi macam ni lagi...steady jap...tak pasal2 dapat peta dunia kat muka..
3. len kali cek betul2 jadual tu kelas start jam bape sebenarnya.. ye cik...takde la terpaksa lari laju mengalahkan usain bolt..
4. jangan sembarang2 sebar jadual kelas yang salah pada kawan2..kang tak pasal2 kering air liur nak explain hal sebenar kt orangnya.
5.jangan terpengaruh dengan tugasan anda... tajuk kau memanglah anxiety disorder,, tapi tu tak bermaksud kau kena jadi anxiety sekali ye macik....
6. korang pikir la sendiri lepas baca story ni~~~~







ok kita tingalkan kisah lucu itu......



fuh..memang lega sangat sebab tugasan untuk semester ni dah habis...
(kecuali tinggal 1 je..esok ada merentas desa..alahai sayang....)


alhamdulillah...

semoga semuanya mendapat keberkatan di sisi Allah swt... amin..


sekarang..perjuangan seterusnya ialah menghadapi final exam...

moga dipermudahkan oleh-Nya :)

teringat sir Nuzsep cakap.. :apa2 jadi nanti kamu bertanggungjawablah terhadap result kamu sendiri:
(actually... xde la sama sangat tapi lebih kurang la bunyinya...huhuh)



tu je la..malas nak menaip dah... cuma rajin nak letak gambar je....ok..saya tau..blog saya sangat membosankan..hehehe...tak pe la..janji saya happy..~~~~ lalalalala~~~~





terima kasih...

kawan complain~~~~


assalammualaikum wbt...


kawan-kawan saya yg tersayang telah meng'komplen' cara saya membahasakan diri saya dalam blog... dorang kata better pakai 'aku' than 'saya'...


pikir2...

saya memang selesa guna word ini :)

sayang korang... sorry la korang terpaksa geli-geliman semasa baca blog kita..haha

Saturday, December 15, 2012

Lata Kekubu, Lenggong, Perak

 Assalammualaikum wbt semua...



saya nak borak panjang.. huhu... 






hari tu saya menyertai camping ke Lata kekabu (8-9/12/2012) anjuran Kelab Wira Mahasiswa (KEWIMA).. untuk pencerahan kelab ni dikendalikan oleh ahli-ahli PALAPES... seronok sangat... macam-macam aktiviti yang disediakan oleh ajk pelaksana... walaupun 2 hari kemudiannya saya ada test Psycholoy Personality, namun tetap bersemangat untuk bergembira..heheh



ni masa dalam perjalanan, ni pandangan keseluruhan keadaan dalam bas. yang depan2 ni antara ajk pelaksana


before pergi program tu, saya fikir "erm, mesti program ni strict sangat..sebabnya PALAPES yang handle". that is my first impression ok. masa dalam perjalanan, saya fikir "erm, so far ok jugalah program ni". Bila sampai and dapat taklimat daripada penyelaras program, saya fikir "erm, tak strict pula.. bukan main lembut lagi budi bicaranya". dan ajk yang lain juga cukup murah dengan senyuman. hilanglah rasa cuak saya kat dorang~~~


ok lepas tu kami buat ice breaking... macam biasalah..i got a lot new friends (orang putih antam saja)... so, my group members ialah nan, asyraf, ros, wan, aini dan dila... and ada juga sesi berkenalan dengan dengan ajk pelaksana...



sesi taklimat dan perkenalan dengan ajk pelaksana



dan kami dengar dengan khusyuk!!!!


ni masa discussion dalam kumpulan



lepas discuss dengan rakan-rakan sekumpulan, wujudlah nama kumpulan tiger dengan sorakan yang meriah..hehe..lepas tu kami solat and makan!!! sedap tau.... then lepas tu kami g muzium arkeologi... best...





balik je daripada muzium, kami kena jalan kami masuk ke tempat camping..best,..tak letih pun..why? sebab jalan ramai2 sambil bergelak ketawa!!! paling best!!!!! kami di benarkan mandi sungai!!! seronoknya.... dan lagi saya kagum ajk pelaksana sentiasa menjaga kami semasa mandi sungai tu..betapa mereka nak menjaga keselamatan kami semua.. tq la korang :)






pas mandi, kami solat n baca yasin secara berjamaah. sejuk hati buat benda macam tu dalam hutan...then kami ada malam unggun!!! kami kena buat persembahan.. group saya buat pantomen (lebih kepada refleksi untuk aktiviti siangnya) dan nyanyian... wakil ajk pelaksana pun ada buat persembahan!!




malam yang tenang nan indah, saya tidur dengan nyenyak sekali tanpa merasa letih dan gigitan nyamuk...tapi kadang2 terjaga juga.. dan saya lihat ajk pelaksana tak tidur pun.. dorang berjaga untuk jaga kami tidur.. saya pun "owh, dorang ni biar betul..tak ngantuk ape?" sesungguhnya mereka sangat komited... pada pagi yang indah itu, aktiviti kami dimulakan dengan cerdas hutan..apalagi,.. joging dalam hutan lah kami...


lepas sarapan kami buat aktiviti flying fox!!! merentasi sungai!!! awesome kot!



ni bukan saya ye. saya cuma nak cakap kami berpeluang melakukan pelbagai aksi semasa aktiviti flying fox. tengok aksi mereka..hebat bukan?


ni juga awesome!!! 
(bagi orang yang sensation seeking like me la) :)


best x?
hehe


ni gambar before balik semula ke tempat camping


lepas tu kami balik semula ke lata kekabu, jalan kaki dari jalan besar. sampai sana mandi n solat. daaaaaaaaannnn ada aktiviti masakan rimba!! sangat mencabar..sebab ajk bagi kami beberapa bahan masakan then kami kena masak sendiri... bukan masak pakai dapur biasa ok..alah..masak macam dalam hutan tu.. masa masak tu..tu dia!!!! baju yang tadi wangi sebab dah mandi dah jadi bau asap dah...ayo...haha... macam kaedahlah yang kami guna bagi merealisasikan bahan2 tersebut kepada menu yang kami idamkan..but, yea..macam biasa..this is the first time..so, wajah makanan tersebut tidaklah seindah mana..kuikuikuikuikui....tapi dengan redhanya kami makan juga sampai habis..hehe



masak



makan


tu dia..penilai masakan para masterchef rimba...


lepas makan kami, buat majlis penutupan. macam biasala..ada ucapan pengerusi KEWIMA, tuan Jumain,  tuan pengarah program, bacaan doa daripada tuan karim. sorry tak tau nama penuh anda dan pangkat anda. selain itu ada penyampaian hadiah dan refleksi... then dapat makan lagi!!! hehe.. sememangnya sepanjang join program ni kami asek makan je...

bacaan doa


tempat pertama pentomen dan tempat ketiga keseluruhan



makan makan makan


makan dalam bulatan..terasa ukhuwah itu...


lepas segala-galanya selesai kami pun balik...sedih pisah dengan kawan2. even sama universiti tapi bukan senang nak jumpa dah. masing2 lain bidang, lain fakulti, dan lain kolej... lagi satu student kat u kan bukan sikit..banyak woo... hehe



maaf ye tuan abu. minta izin guna gambar untuk part dalam perjalanan pulang ni..huhu




selamat tinggal lata kekabu~~~~~


itu sahaja cerita yang saya dapat kongsikan daripada program ini. sebenarnya condition program ni adalah sangat seronok tapi saya tak tau la nak story macam mana lagi..hehe..tak pe la..selebihnya hanya Allah yang tahu...


kalau ada sumur di ladang,
boleh kita menumpang mandi,
kalau ada umur yang panjang,
bolehkita berjumpalagi.


sebelum terlupa..ni lagu tema program ini




bye korang!!!


sekian, terima kasih..

wassalam








Monday, December 3, 2012

Jihad Pak Cik itu



assalammualaikum wbt...


saya tak nak tanya khabar dah.. nanti korang bosan... huhu


hari ni jalan ke pekan. naik teksi... first impression, pak cik teksi kelihatan warak... ...


semasa dalam perjalanan ke pekan, pak cik tu borak tentang isu Gaza. semestinya saya sangat berminat dengan topik itu.. tak lama kemudian, saya memberitahu beliau kami nak turun kat ***. lalu pak cik tu kata, "nasib baik bukan mcdonald. kalo kat mcdonald pak cik tak nak hantar. korang turunlah kat mana2. nanti gi sana sendiri". pak cik tu siap bagi tunjuk senarai barangan israel zionis yang perlu diboikot sekaligus menerangkan kenapa kita perlu memboikot israel. dia juga berniat ingin turut berjuang di Gaza namun belum ada kesempatan. bagus betul pak cik ni, alhamdulillah.. kalau lagi ramai orang macam ni sangat bagus..


sebenarnya, tak kira siapa pun kita, di mana pun kita, kita tetap boleh membantu saudara kita di Gaza dengan cara sebegini. walaupun ini cuma jihad kecil tapi pahalanya tetap dikira.


*ISLAM ITU INDAH*




Ujian-Mu Berhikmah





assalammualaikum wbt...



alhamdulillah.... bersyukur ke hadrat Illahi.. dengan limpah kurnia dan kasih sayang dari-Nya saya masih lagi dapat menaip untuk update blog ini....


hari ini saya menjalani beberapa situasi yang amat penting... iaitu ada presentation, ada test and ada midterm... walaupun saya mengalami kesukaran untuk menghadapinya dalam hari yang sama namun saya tahu pasti ada hikmahnya mengapa Allah susun ia begitu...





setiap apa yang berlaku pada diri kita setiap hari, walau kisah yang singkat dan kelihatan yang tidak penting, pastinya ada sebabnya Allah buat begitu :)





Sayang Allah Sayang Rasulullah :)




Sunday, November 25, 2012

sahabat saya kata nak berubah




assalammualaikum wbt...



sesungguhnya, saya menulis post ini dengan penuh rasa gembira dan kesyukuran apabila seorang sahabat baik saya berniat untuk berubah ke arah yang lebih baik daripada sebelum ini. usaha beliau juga dapat dilihat. moga beliau berjaya mencapai matlamat yang dia inginkan. moga beliau menjadi jauh lebih baik berbanding sebelum ini. semestinya dalam perjalanan hijrah beliau ini akan dibantu oleh Allah SWT. saya sayang sahabat saya dan saya sangat bahagia jika lebih ramai sahabat saya berniat sedemikian. bukan kerana saya lebih baik daripada mereka, tapi saya juga seperti mereka. setiap hari berusaha untuk perbaiki diri...









sahabatku semua, jangan malu jangan segan untuk berubah kepada yang lebih baik... Peluang untuk berubah terbuka luas untuk kita semua tanpa mengira siapa pun anda. Allah tidak pernah tutup pun peluang itu. jangan nantikan hidayah datang kerana ia perlu dicari :).








kalau bukan kita sendiri yang membawa diri untuk berubah, siapa lagi????




wassalam



BELIA CONTOH.....



assalammualaikum wbt...



apa khabar semuanya? 
(setiap kali start tulis blog mesti tanya benda yang sama. mesti korang bosan kan)
tapi x pe la...kan elok...huhuhu


tapi bukan itu yang nak dijadikan isu sekarang ni....
tapi saya nak cerita pengalaman saya dengar ceramah tentang Gaza yang bertajuk :Gaza kami bersamamu:


saya dah tak nak cerita sal Gaza kerana semua orang sudah maklum tentangnya. tapi saya nak cerita tentang penceramahnya......opssss!!! don't judge me first! but listen to me first!


ok..nak cerita.................................



semasa sedang membaca buku sementara menunggu ceramah bermula, tiba-tiba terdengar suara seorang lelaki bertanyakan lokasi ceramah kepada pengarah program. saya memandangnya dan berfikir "mmmm, ni kawan2 penceramah kot". sebab orangnya terlalu muda. sekitar 26 tahun mungkin. kemudian beliau masuk ke dalam surau dan berborak dengan para ajk, then keluar balik.




"mengumumkan ketibaan penceramah kita, saudara............."
bila saya pandang kepada penceramah yang dimaksudkan,
"la, dia ke penceramah nye?"
ok... majlis bermula....




sepanjang mengikuti ceramah tersebut, saya sangat kagum dengan semangat jihad saudara tersebut. walaupun beliau masih muda tapi beliau tidak terlalu leka dan alpa dengan dunia. malah, sentiasa memikirkan tentang masalah umat, berusaha membantu saudara-saudara kita yang susah. beliau adalah graduan undang-undang. sempat bekerja sebagai peguam. namun, beliau telah meninggalkan kerjaya beliau semata-mata ingin terlibat dalam pertubuhan sukarelawan non-government yang bernama aqsa syarif...ni lebih kurang macam aman palestin la juga. beliau jadi sukarelawan ke myanmar dan selatan thailand... yang len tak ingat la. beliau juga memberi ceramah-ceramah agar orang ramai tahu situasi saudara-saudara Islam kita yang sedang ditindas, beliau juga membantu dalam mengutip dana daripada orang ramai, menghantar bantuan ke tempat-tempat yang sepatutnya.



saya bukan memuji beliau supaya beliau menjadi takbur atau riak, sebab pujian kita ini tak bermakna pun pada beliau kerana beliau mengejar ganjaran daripada Allah SWT. tapi, saya nak kita semua belia malaysia buka mata dan jadikan dia contoh. saya bukan minta kita semua ke myanmar ke thailand bagai, tapi saya nak kita ada rasa dan mencuba untuk melakukan sesuatu yang mana ia boleh membantu saudara-saudara kita yang lain. seperti berdakwah dalam negara, membantu golongan yang susah, memberi ilmu atau informasi secara sukarela kepada orang yang tidak berkemampuan dan lain-lain.



saya tahu macam kita yang belia ni ramai yang sibuk sangat study kat universiti, tapi adakah kita sepanjang masa nak sibuk dengan hal sedemikian tanpa berhenti sebentar untuk melihat dan membantu saudara-saudara kita? bak kata fatimah syarha "kalau kita nak ubah masyarakat, kena ubah keluarga dulu, kalau nak ubah keluarga kena ubah diri dlu, kalau nak ubah diri kena ubah hati dulu". lebih kurang macam tu la. jadi kalau golongan belia yang bijak pandai ni turun padang untuk melaksanakan seperti yang dikatakan oleh fatimah syarha tu tak mustahil kita akan dapat memiliki belia-belia yang hebat seperti saudara penceramah tadi di masa hadapan.



"jangan tanya apa yang Islam sumbangkan untuk anda, tapi tanyalah diri apa yang kita sumbangkan untuk Islam"




Jabatan Urusetia Negeri & Daerah Aqsa Syarif (JUND)

LAMBANG AQSA SHARIF




wassalam

Gaza Kami Bersama Mu


assalammualaikum wbt....


apa khabar semua? moga sentiasa sihat hendaknya....


seperti yang kita ketahui, sudah berminggu-minggu saudara kita d Gaza ditelah serang oleh Israel Zionis. malah, sampai sekarang mereka masih diserang walaupun kononnya kesepakatan gencatan senjata telah dicapai. namun, Israel zionis telah mencabul perjanjian damai yang telah mereka persetujui. Jumlah syahid semakin meningkat dari hari ke hari tanpa mengenal peringkat usia. sememangnya mereka tidak boleh dipercayai. itu adalah hakikatnya. mereka tidak akan pernah ingin mengalah kepada warga Palestine yang tinggal hanya tanah Gaza sehingga mereka belum dapat menakluk keseluruhan tanah Palestine itu.


kenapa?


sebenarnya, mereka bukan hanya ingin membunuh warga Palestine, tetapi tanah Palestine tu yang mereka idam-idamkan. Bagi mereka itu adalah tanah mereka, dan masjid al-aqsa adalah milik mereka kerana di bawah masjid tersebut mereka ingin membuat kuil mereka yang dipanggil 'haykal'. dan realitinya 'haykal' tersebut sudah pun di bangunkan sekarang ini. 


rentetan daripada peristiwa ini, banyak program-program yang berkaitan dengan Gaza telah dilancarkan, di mana ia sekaligus untuk mengutip dana untuk mereka di Gaza. dan setiap kali saya menghadiri program-program yang berkaitan dengan Gaza semestinya ia mengamit sejuta kekesalan di dalam hati. Israel zionis sangat melampau. kita hanya mampu mendoakan warga Palestine supaya terlepas daripada dugaan ini.


apa lagi yang kita boleh tolong untuk mereka????

kita pun boleh berjihad, tapi tidaklah sebesar jihad mereka...


mungkin kita boleh menyumbang wang untuk dihantar ke sana melalui badan-badan non-government seperti aqsar syarif dan aman palestine. selain itu, kita boleh menyebarkan tentang kezaliman israel zionis terhadap warga Gaza kepada orang ramai supaya mereka tahu bahawa sekarang ini saudara-saudara kita sedang ditindas dan perlukan bantuan. dan kita juga perlu memboikot ekonomi orang israel zionis ini. sekiranya kita hanya membenci tanpa memboikot mereka tidak akan takut. mereka hanya akan takut dan goyah jika ekonomi mereka jatuh. al-maklumlah melalui duit itulah yang mereka gunakan untuk membeli peluru, membuat bom, membeli kereta kebal dan lain-lain untuk membunuh saudara-saudara kita di sana. jadi di pihak kita, sangupkah kita apabila duit belian kita tadi digunakan sedemikian rupa? pastinya tidak...


ayuh, samalah kita membantu saudara kita di sana walaupun sekadar bantuan seperti di atas..


wassalam...

Thursday, November 22, 2012

Gaza Kami Bersama Mu....




Assalammualaikum wbt....


isu saudara-saudara kita


Tepuk iman tanya diri apa jalan jihad yg kau pilih???

kemudian, bersungguh-sungguhlah melaksanakannya.

doa tanpa usaha x cukup, jadi btindaklah semampumu.

Yakinlah, balasan dari Allah itu ada.

Letakkan kebergantungan 100% kpd Allah.

Jgn hanya bharap golongan itu, ahli politik ini, 

negara itu atau apa-siapa utk mbantu saudara kita yg ttindas,

tp haraplah pd diri sendiri utk bjihad skali walau jihadmu sekecil zarah...









Saturday, November 10, 2012

bersyukur tak bersyukur....



assalammualiakum wbt..




ku definisikan dirimu....



tak tau la nape.. sekarang ni asek cuti je.. bukan tak suka kita dapat cuti tapi banyak kerja tertangguh. lagipun bosan la duk melepak tepi tingkap je sambil merenung ke langit sambil goyang kaki sambil memintal rambut sambil tersenyum sendiri sambil teringat seseorang... haiyak....ahai cik mek molek (xde kaitan langsung!).

pasni biar saya la susun kalender, baru seronok...

k la, nak gi kelas olahraga.

babai..


wassalam

Kenal tak kenal, tahu tak tahu




Assalammualaikum wbt,..


Hari ini saya nak membebel tentang social perception. Saya membebel tentang hal ini bukanlah kerana saya hebat dan banyak ilmu, tapi ada beberapa perkara yang sangat menarik perhatian saya. Tajuk social perception ni sememangnya adalah berkaitan dengan keadaan atau situasi yang sering berlaku di sekeliling kita. Nama juga ‘social’ kan.. kalau nak tau meaning dia dengan lebih mendalam, sila Tanya dr. Google ye J

                Sebelum saya merapu dengan lebih lanjut, sangat suka saya untuk bagitau tentang satu benda ni iaitu dalam social perception ni ada 3 bahagian yang penting iaitu nonverbal communication, attribusi dan impression management. Nonverbal tu komunikasi tak lisan, attribution tu ialah bagaimana kita berfikir tentang kenapa seseorang individu itu melakukan sesuatu tingkahlaku itu dan impression ialah bagaimana kita menilai sikap seseorang individu ini. Maafla kalau banyak info kurang ye maklum jelah tuan punya blog tak khatam bab ni lagi. Huhu

                Tiga benda tadi tu mempunyai hubungan. Tak tahu nak terangkan macamana. Tapi secara bahasa pasarnya bunyinya begini: mula2 kita lihat sikap sesorang itu (nonverbal), then kita mula bfikir kenapa pula si pulan itu bersikap seperti itu (attribution). Lepas dah puas fikir kenapa orang tu buat acting tu the barulah kita mbuat penilaian. ok, kita tingalkan benda ni dulu.............


banyak benda nak cakap tapi tapi tak tau nak susun...nak starting macama mana pun tak tau..tula...masa SPM dulu saya tak cukup study macam mana nak mengenalpasti isi-isi penting kot..haha

jadi lepas dah fikir panjang, saya taip macam ni jelah...


sikap setiap manusia adalah berbeza2. banyak variasi dan perisanya. manusia ni ada tingkahlaku yang kuat dalam diri dia, tingkahlaku tu dia akan sentiasa buat dalam kehidupan sehariannya. contohnya, orang yang kuat membebel. tiap2 pagi je dah membebel. kalau sikap ni dia laksanakan secara konsisten atau enduring maka ia akan diiktiraf sebagai sikap seseorang individu tu.  tapi ada juga tingkahlaku yang tiba2 je muncul dalam diri dia (mungkin disebabkan oleh pelbagai faktor). contoh orang yang tak pandai melawan kata2 ibu bapanya, tapi tiba2 je melawan kata2 ibu bapanya. kenapa?

menilai setiap sikap manusia adalah bukan suatu perkara yang mudah.

kenapa?

sebab KADANG-KADANG ATAU KERAP KALI JUGA (pendapat tak profesional, nak percaya, percayalah, tak nak dah) manusia bertingkahlaku mengikut desakan2 tertentu. masa ni la kita tak boleh nak menilai orang ikut suka kepala kita je...

contohnya: 
situasi 1
ali-seorang yang susah sangat nak marah. tiba2 ada satu ari tu dia marah2. tapi mustahil sikap marah2 ni dia buat sekali je spanjang hayat dia kan. mesti ada waktu dia akan buat lagi tapi secara menyeluruhnya iaitu pada hari kebiasaannya dia xde pun marah2. 

masa ni kita tak boleh la nak judge dia adalah seseorang yang pemarah. sebab tingkahlaku yang dia tunjukkan ini bukanlah tingkahlaku yang berlarutan atau bertahan lama. lagipun, mungkin ada sebab dia tiba2 jadi macam tu. mungkin dia terlalu stress or penat. dan pada masa tu semua orang tak faham keadaan dia n desak dia dengan macam2 perkara. mungkin sebelum ni dia sabar je. tapi lama2 hilang sabar la.










situasi 2
siti-seorang yang ceria. ADA WAKTU tertentu dia buat muka dengan SEORANG kawan ni.
sebab kawan ni selalu buat dia geram dan dengan CARA DIA BUAT MACAM TU SI KAWAN AKAN SEDAR bahawa siti sedang geram dengan dia. tahan ke nak sabar sepanjang masa? jangan nak kelentongla. lihat diri sendiri sebelum lihat orang lain.

adakah ini juga di judge sebagai sikap kekal dalam diri siti? bagi saya tak, sebab sikap tu bukanlah kekal, dah tu bukan buat pada semua orang pun. tu pun buat sekadar nak bagi si kawan perasan bahawa siti sedang kurang berkenan dengan si kawan (terpulang la korang dapat tangkap ke tak apa saya nak cakap ni, tak tau nak buat ayat camana dah). tu pendapat orang yang kurang ilmu macam saya la. tp yang tinggi ilmu mgunung melangit tak taula. kadang2 orang terlalu bijak menilai orang ni payah gak, salah orang je nampak. salah diri yang over tak sedar. kelakar bukan???

ok.. bukan nak memandai taip itu dan ini. tapi inilah yang saya nampak di sekeliling saya. ni masih social perception kan?? saya dah gabung nonverbal, attribution and impression kat atas tu. dah jadi rojak dah.
yela kot...

ok terus jalan....

sebelum menilai orang lain, fikir sejuta kali sebab sikapnya, jangan terus main taram je cakap orang itu dan ini. lagi satu kisah lucu yang sering berlaku ialah jengjengjeng... tegur orang bukan main, diri sendiri lagi teruk...

tapi saya nak kongsikan ceramah yang saya pernah terdengar dari surau al-falah, kolej za'ba upsi, bunyinya begini (lebih kurang la): kalau kita ingin menegur orang atas kebaikan (even kita buat benda yang sama. mungkin kita tak nak dia jadi macam kita), boleh.. tapi kan elok kalo kita menegur ni pun tak buat benda yang sama supaya kita boleh jadi contoh kepada orang yang ditegur: bila saya fikir balik betul juga apa yang ustaz ni cakap. bak kata orang brutal: "kau nak jadi baik silakan. kau jangan ikut perangai aku ni. aku ni memang macam ni".

adoi, apala cerita saya dah melalut2... k la.. maaf andai ada yang terguris. saya menulis bukan sebab saya baik. mungkin korang fikir saya pun sama je dengan orang lain. tapi lantak la korang nak fikir saya apa. saya cuma nak cerita tentang hal di sekeliling. social perception la sangat!!!

babai, wassalam...





Nuffnang

Al-Qur'an

Suara Palestin